postheadericon Przyczyny zapychania się pieca węglowego

Zapychanie się pieca węglowego jest problemem z dwóch powodów. Po pierwsze, bezpieczeństwo w domu i estetyka kuchni. Wzrasta możliwość zaczadzenia mieszkańców, zaś żadna dobra gospodyni domowa nie pozwoli sobie na czarne smugi i plamy sadzy na ścinach i suficie. Po drugie, kwestie finansowe i efektywność pracy pieca. Świadomi cen ogrzewania węglem zdecydowaliśmy się na to paliwo, ale dla osiągnięcia pożądanej przez nas temperatury przez dłuższy czas zużywamy nieproporcjonalnie dużo materiału. Poniżej znajdą Państwo najczęściej spotykane przyczyny zapychania się pieca CO, na lekturze skorzystają przyszli, jak i już z niego korzystający użytkownicy.

1. Zbyt słaby ciąg kominowy. Kominy w domkach jednorodzinnych są niejednokrotnie za niskie i za wąskie. Przed zakupem kotła warto zlecić mistrzowi kominiarskiemu sprawdzenie, czy parametry komina są zgodne z danymi technicznymi użądzenia, który chcemy kupić. Tym, którzy już teraz muszą mierzyć się z problemem, pomocnym będzie w tym przypadku zamontowanie wentylatora albo u wylotu komina, albo w przewodzie, który łączy kocioł z kominem (jest to tzw. „czopuch hybrydowy”). Urządzenie może wspomagać ciąg np. tylko w czasie rozpalania i nie musi pracować bez przerwy.

2. Spalanie w kotle paliwa, które nie jest dla niego przeznaczone. Sprawdźmy dokładnie jego dokumentację, zwłaszcza dane techniczno-rozruchowe (DTR).

3. Spiekalność węgla. Jego małe cząstki zlepiają się z sobą, zmniejsza się tym samym ich powierzchnia kontaktu z powietrzem. Spieki koksowe (tzw. „kalafiory”) powodują, że obniża się wydajność pieca, a przebieg spalania ulega poważnemu spowolnieniu; dodatkowo część materiału nie spala się do końca (tzw. „niedopał”).

4. Ekogroszek workowany niskiej jakości. Przy kupnie należy zwracać uwagę tylko na groszek o wskaźniku spiekalności RI 5. Zanieczyszczony piec. Należy go wypalić przy użyciu palnika albo na pewien czas przestawić się na drewno. Ważne, aby robić to w najwyższych temperaturach. Piec będzie jak nowy, resztki smoły możne zeskrobać albo nasączyć.